Skincare routine

Skincare routine

Wil je weten hoe je jouw huid in optimale conditie brengt en houdt? Neem dan deze skincare routine als leidraad.

Stap 1 – Je gezicht reinigen.
De allereerste en belangrijkste stap welke je geen dag zou mogen overslaan. Sommigen wassen hun gezicht alleen met water, maar daar bereik je niets mee helaas. Je huid heeft een beschermende laag van lipiden en zweet die ook nog eens waterproof werkt. Hierin zitten afvalstoffen van binnenuit (celdeling en -afbraak) en van buiten (stof/milieu/make-up) opgeslagen. Deze stoffen werken huid verouderend en verstoppen je poriën. Om deze stoffen vrij te maken zul je het lipiden laagje moeten verweken en dat kan je alleen met een lipide (olie). Er zijn verschillende reinigers, een cleansing gel die een beetje schuimt, romige wascreme of milk. Voor welke je kiest is afhankelijk van welk huidtype en -behoefte je hebt. Alle drie masseer je in je huid zodat de afvalstoffen loskomen. Vervolgens neem je je gezicht af met warm water met een washandje of een watje. Doe dit het liefste ’s ochtends én ’s avonds. Een ongereinigde huid neemt namelijk geen voedingsstoffen op vanwege dat waterproof lipidenlaagje.

Stap 2 – Exfoliatie.
Het is verstandig om 1 of 2 keer per week je huid te exfoliëren. Hiermee poets je de dode huidcellen los waardoor je huid er stralender en gladder uit ziet. Ook voorkom je hiermee verstopte poriën en ontstekingen. Er bestaan verschillende soorten scrubs, met een hele grove of juist hele fijne korrel of op basis van enzymen die als het ware je dode huidcellen losknabbelen. Dit is ook weer afhankelijk van jouw huidtype en -behoefte. Stap 3 – Masker. Verwen je huid en jezelf ook eens met een masker. Er zijn maskers die heel voedend werken, of juist op hydratatie of op pigmentatie of anti-aging werken. Weet je niet wat te kiezen? Ik kan je adviseren welk masker voor jouw huid geschikt is.

Stap 3 – masker.
Verwen je huid af en toe ook eens met masker. Er zijn maskers die heel voedend werken, die juist op hydratatie of op pigmentatie of anti-aging werken.

Stap 4 – Toner.
Veel mensen slaan deze stap over, toch kan het je net dat extra’s geven wat je huid nodig heeft. Ten eerste gebruik je een toner om de ph-balans te herstellen wat je door het reinigen een beetje verstoord hebt. Daarnaast kan een toner verschillende voedende of regulerende eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld extra vitamine e om de onrustige huid te herstellen. Glycolzuur om de huid te verhelderen of een vette huid te reguleren. Salicylzuur om talgproductie te remmen. Aloë Vera om de huid extra te hydrateren of kalmeren. Soms hoor je dat de tonic gebruikt wordt om de laatste restjes vuil mee af te nemen. Daar ben ik het niet mee eens. Als je nog vuil op je watje ziet, dan betekent het dat je het niet goed gereinigd hebt!

Stap 5 – Serum.
Een serum of een ampul is een emulsie met een hoge concentratie van een bepaalde werkstof. Hiermee kun je een op maat gemaakt skincare routine maken en gericht op een bepaald probleem of behoefte werken. Er zijn heel veel mogelijkheden, als voorbeeld noem ik er een paar. Vitamines, A, B, C, E, peptiden, kruiden, pure oliën, vetzuren. Deze werkstoffen hebben allemaal hun eigen specifieke werkgebied.

Stap 6 – Oogcrème.
Een oogcrème mag zeker niet ontbreken in je skincare routine. Huidveroudering is vaak het eerst zichtbaar rond de ogen. Ook al zijn er nog lang geen rimpeltjes zichtbaar, zodra ze wel zichtbaar worden ben je te laat begonnen met smeren. Daarnaast is je dagcrème niet geschikt voor de dunne kwetsbare huid rondom je ogen. Reguliere dagcrème kan de huid rond je ogen irriteren omdat het niet de juiste samenstelling bevat die de dunnere huid nodig heeft.

Stap 7 – Dag- en nachtverzorging.
Je dag en nachtverzorging kan bestaan uit een liposomengel en dagcrème of alleen de dagcrème. De liposomengel van Dr Baumann adviseer ik eigenlijk aan iedereen boven de 25. Het is een super-hydraterende gel boordevol vitaminen en fijne werkstoffen. Het houdt je huid gezond en soepel. Daarnaast kun je een aanvullende crèmes aanbrengen die een beschermende lipidelaag geeft. Je beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en verzorgt tegelijk je huid met werkstoffen. Er zijn ook dagcrèmes die je op zichzelf staand kunt gebruiken met verschillende doelen afhankelijk van jouw huidtype en -behoefte.

Stap 8 – Zonnefactor.
Een product met spf gebruik je om de volgende redenen: Je beschermt je huid tegen huidveroudering, pigmentatie, (verergering van) couperose of rosacea, je gebruikt producten die de huid gevoeliger maken voor uv-licht zoals glycolzuur. Er zijn verschillende soorten zonnebrandcrèmes beschikbaar voor verschillende huidtypen en -behoeften. Als voorbeeld bestaat er een zonnebrandcrème speciaal voor de rosacea huid zonder olie.

Elke huid is uniek, dus ook al weet je dat je bijvoorbeeld een droge of vette huid hebt, dan nog kan je huid verschillende behoeften hebben. Ik informeer je graag!